MIJN VADER
Bert (Johannes Lambertus) Webster
en de Tweede Wereld Oorlog 1940-1945


Aannemersfirma HODAM,
v Dort van de Stolkweg 31, Den Haag

Te werk gesteld

Vanaf begin april 1943, in de tweede periode van de operatie van kamp Pustków, arriveerden meer transporten van gevangenen uit verschillende steden in het gebied van Polen.

Vanaf begin april 1943, in de tweede periode van de operatie van het kamp, arriveerden meer transporten van gevangenen uit verschillende steden in het gebied van Polen, waaronder Tarnów, Warschau, Krakau, Nowy Sącz, Rzeszów, Miechów en Sanok. Ze werden in een steeds groter wordend kamp geplaatst. Onder de gevangenen bevonden zich ook vrouwen, voornamelijk politieke gevangenen, voor wie twee barakken gescheiden waren. De ene was een flatgebouw, de andere een werkplaats. Vrouwen werkten voornamelijk in de naaikamer van het kamp en in de wasserij en keuken. Vanaf april 1943 en ook transporten die worden gebruikt om gevangenen uit Pustków te vervoeren.

Ondanks de relatieve verbetering van de levensomstandigheden ging het slopende werk door en de uitgeputte organismen hadden last van ziekten. Afranselingen en mishandeling van gevangenen waren aan de orde van de dag. “Elke dag gingen de gevangenen aan het werk in het nabijgelegen bos, omringd door Duitse bewakers en honden. In de mars kregen de gevangenen het bevel om te zingen, en degenen die niet zongen kregen het bevel om te vallen – sta op, ren de mars en de honden trokken aan het lichaam van deze gevangenen.

Het werk was bij de bouw van een grote schietbaan, en tijdens het werk mocht het geen minuut rusten, en toen een van de gevangenen rustte, werd hij onmiddellijk geslagen met knuppels en geschopt met schoenen door de nazi’s” [Getuigenis van Józef Tkaczow, AMRD]. Alle werken werden uitgevoerd met behulp van de verdeling van gevangenen in zogenaamde commando’s – compacte werkgroepen onder één beheer.

Er waren verschillende permanente commando’s, terwijl de anderen op ad hoc basis werden gecreëerd. De Raportführer of lagerälteste wees gevangenen toe aan individuele commando’s. Het grootste commando was het bouwen van een grote schietbaan. Het had meer dan 800 gevangenen en werd bewaakt door ongeveer 50 bewakers. Tot de vaste commando’s behoorden ook degenen die in de houtzagerij in Ocieka of in militaire economische pakhuizen werkten. Van de groepen die werden opgericht om individuele werken uit te voeren, was er één het “Blizna” -commando, verantwoordelijk voor grondafgravingen en betonwerken, tijdens de bouw van de raketwerper in Blizna.

Hier een passage uit zijn verslag aan de SVB:


Hij heeft ook in het “Oranje Hotel”
in Scheveningen gevangen gezeten.
Hier een passage uit zijn verslag aan de SVB: